Ga naar hoofdinhoud
(0)85-0218180
(0)23–2210004
china vlag

Veel gestelde vragen
China visum

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op

Algemene vragen

Wat is een visum China?

Als u naar China wilt voor een vakantie- of zakenreis, dient u een regulier visum aan te vragen voor u het land kunt betreden. Het visum betreft een sticker, welke wordt uitgegeven door de Chinese overheid en wordt aangebracht in het paspoort. Met dit visum heeft u toestemming om het grondgebied van China te betreden. Dit visum wordt meestal uitgegeven door de ambassade van China of het consulaat generaal van China in Den Haag.

Tijdens de paspoortcontrole in China zal het visum gecontroleerd worden. Indien u met het vliegtuig aankomt, zal de eerst check van het visum waarschijnlijk al op de luchthaven plaatsvinden.

Onze medewerkers gaan professioneel te werk om er zeker van te zijn dat uw visumaanvraag voor China foutloos wordt aangeboden bij het Chinese consulaat of ambassade, zodat u met een gerust hart op reis kunt gaan.

Heb ik een visum nodig voor China?

Alle reizigers met de Nederlandse nationaliteit, zowel toeristisch als zakelijk, hebben een visum nodig voor China. Er zijn echter 3 uitzonderingen:

 • Personen met een Chinees paspoort
 • Personen die alleen naar Hong Kong reizen bij een verblijf van maximaal 90 dagen
 • Personen die in China belanden voor een overstap, deze luchthaven niet verlaten en binnen 72 uur China weer uitreizen, mits ze houder zijn van een Nederlands dan wel Belgisch paspoort en landen op een van deze luchthavens:
  • Baiyun International Airport
  • Beijing Capital International Airport
  • Jiangbei International Airport
  • Pudong International Airport
  • Shanghai Hongqiao Airport
  • Shuangliu International Airport
  • Taoxian International Aiport
  • Xianyang International Airport
  • Zhoushuizi International Airport

Kan ik ook bij familieleden of vrienden in China verblijven?

Wilt u bij familie (tot 180 dagen) of vrienden (tot 30 dagen) verblijven dan is een uitnodigingsbrief verplicht, deze brief moet:

 • In het Chinees of Engels geschreven zijn
 • De in-en uitreisdata vermelden
 • De paspoortgegevens van de reiziger vermelden
 • De relatie tussen reiziger en uitnodiger vermelden
 • De naam, adres-en contactgegevens van de uitnodiger bevatten
 • Gedateerd en ondertekend zijn door de uitnodiger

Tevens moet een kopie van de Chinese identiteitskaart van de uitnodiger worden ingediend. Mocht deze persoon geen Chinees staatsburger zijn dan moet een kopie van het paspoort van de andere nationaliteit én een kopie van diegene zijn/haar verblijfsvergunning aangeleverd worden

Welke soorten visa zijn er te verkrijgen voor China?

Voor China zijn diverse visa te verkrijgen. Het type visum hangt af van uw reisdoel. De meest voorkomende zijn een visum voor toeristische redenen of een visum voor zakendoeleinden. Echter heb je ook een visum voor journalisten, een studentenvisum China, een werkvisum, een transit (overstap) visum en een visum op persoonlijke uitnodiging.

Het doel van uw reis bepaald welk type visum u dient aan te vragen. Als u niet zeker weet welk visum het meest van toepassing is op uw situatie, schroomt u zich dan niet om contact met ons op te nemen! Onze medewerkers kunnen u adviseren hierover.

Moeten kinderen ook een visum China aanvragen?

Ja, iedereen die meereist, ongeacht de leeftijd, dient een visum te kunnen voorleggen bij het inreizen van China. Dit betekend dat iedereen daarom ook dient te beschikken over een eigen paspoort (kinderen dus niet bijgeschreven in het paspoort van een ouder/voogd), waar het visum in komt te staan.

Wat houdt de biometrie afspraak in?

China heeft vanaf december 2019 een nieuwe regeling dat alle reizigers tussen de 14 en 70 jaar hun biometrische gegevens moeten afgeven alvorens een visum kan worden aangevraagd. Dit houdt in dat ,na ontvangst van uw documenten, wij telefonisch contact met u opnemen om een afspraak in te plannen bij het Chinese visumaanvraagcentrum in Den Haag waar uw vingerafdrukken worden genomen. Onze service is inclusief deze standaardafspraak die wordt toegewezen in volgorde van binnenkomst. Ook kunt u gebruik maken van spoedafspraken in dringende gevallen

Moet ik elke keer een nieuwe biometrie afspraak maken?

Nee, na het afgeven van uw biometrische gegevens kunt u 5 jaar lang, mits u met hetzelfde paspoort reist, een nieuw visum aanvragen zonder opnieuw een afspraak te hoeven maken.

Hoe lang mag ik blijven in China?

Hoe lang u in China mag blijven hangt af van het type visum u aanvraagt. Er zijn visums aan te vragen met een geldigheidsduur van 3, 6, 12 maanden.

Let op : aan het visum voor 6 en 12 maanden zijn extra voorwaarden verbonden !

Meer over dit onderwerp kunt u vinden op de pagina over de geldigheidstermijn van het China visum.

Hoe veel keer mag ik China inreizen met 1 visum?

Bij het aanvragen van het visum voor China kunt u kiezen voor 1, 2, of een onbeperkt aantal inreizen.

Let u op: voor het aanvragen van een visum met recht op meerdere inreizen gelden extra voorwaarden.

Wat kost het visum voor China?

De kosten voor het visum variëren per visum, verwerkingsduur en manier van aan- en afleveren van uw paspoort en benodigde documenten. De basisprijs voor het visum China bedraagt €246.00 Kijkt u op deze pagina voor de tarieven en de opbouw van de totaalprijs van het door u gewenste visumtype.

Over het aanvragen van het visum

Mijn visum voor China is aangevraagd maar ik heb geen e-mail ontvangen , wat nu?

Heeft u na het voldoen van de betaling van uw visum , niet binnen een uur een e-mail van ons ontvangen , check dan eerst de map ongewenste post (spambox). Ook daar geen e-mail ontvangen? Neemt u dan contact met ons op, telefonisch dan wel per e-mail, via de contactpagina.

Hoe vraag ik het visum voor China aan?

De procedure voor de aanvraag van het visum voor China begint online. Hiervoor opent u het online aanvraagformulier. Na alle gegevens van de betreffende reiziger(s) ingevuld te hebben kan de aanvraag, zeer eenvoudig, worden betaald. Dat is mogelijk met iDeal, Bancontact, Paypal of met Creditcard. Als de betaling is afgerond ontvangt u ( binnen maximaal 1 uur) een e-mail van ons met  instructies over het aanleveren van de benodigde documenten.

Voor het aanleveren van deze documenten kunt u er voor kiezen om ze zelf af te komen geven op ons kantoor, ze te verzenden per aangetekende post of koerier, en tevens kunt u gebruik maken van onze veilige ophaalservice. Na toekenning van het visum ontvangt u het paspoort met daarin het visum voor China weer retour van ons. De wijze van retourzending kunt u selecteren in het aanvraagformulier, te weten; Aangetekend per post, per DHL-koerier, persoonlijk afhalen bij ons kantoor of klaar laten leggen op Schiphol.

Hoe ver voor de reis kan/mag ik het visum voor China aanvragen?

De aanvraag van het visum voor China is mogelijk tussen de 90 dagen en ongeveer 3 weken voor het vertrek , dit is afhankelijk van het door u gekozen visumtype. Ook kunt u gebruik maken van onze spoedprocedure. Om er zeker van te zijn dat het visum tijdig wordt toegekend raden wij u aan de aanvraag enkele weken voor het vertrek in te dienen. Op de pagina met levertijden kunt u hierover meer informatie vinden.

Overige voorwaarden van het visum voor China kunt u hier bekijken.

Is er ook een spoedprocedure voor het visum voor China?

Ja, het visum voor China kan ook met spoed aangevraagd worden. U kunt op het aanvraagformulier kiezen uit procedures van 2, 3 of 4 werkdagen. Meer informatie over de extra kosten en werking van deze procedures vind u op pagina met kosten en leveringstijden visum China.

Moet ik op de exacte datum naar China reizen die ik op mijn aanvraag heb aangegeven?

Dat hangt af van het type visum, wel moet u reizen binnen de geldigheidsdata opgegeven op het visum. Als u uw reis heeft gewijzigd en deze niet meer binnen de geldigheid van het visum valt, dient u een nieuw visum aan te vragen.

Wanneer ik van plan ben China meerdere keren te bezoeken,dien ik dan telkens weer alle gegevens in te vullen?

Nee. Na het verkrijgen van uw eerste visum is het mogelijk om een multiple entry visum aan te vragen, waarmee u meerdere keren het land in- en uit kunt reizen. Hier geldt wel het vereiste dat u een kopie van een oud visum (welke niet ouder is dan 12 maanden) kunt overleggen en minimaal 3 Chinese stempels in uw paspoort heeft staan, alle drie niet ouder dan 1 jaar.

In alle andere gevallen is het mogelijk om een double entry aan te vragen, maar dient u wel door middel van een vlucht- en hotelbevestiging aan te kunnen tonen wanneer u beiden keren het land zult betreden.

Andere (reis)stempels in uw paspoort?

De Chinese overheid is sinds augustus 2016 zeer strikt geworden als het aankomt op het uitgeven van visa aan reizigers met stempels in hun paspoort van landen zoals het midden Oosten, Egypte en Turkije. Indien u vanaf 2015 meerdere stempels in uw paspoort heeft verkregen voor een van deze “risico” landen, raden wij aan om een begeleidende brief in het Engels bij te voegen, met daarin:

 • Vermeld wanneer en waarom u het land heeft bezocht
 • Vermelden wat uw doel van de reis is geweest
 • Zo gedetailleerd mogelijk beschrijven wat u daar heeft gedaan
 • Indien mogelijk, lever dan ook bewijs aan. Denk hierbij aan betalingen/inkoopfacturen, referenties opgeven zoals vrienden/familie die u daar heeft bezocht, eventuele uitnodigingsbrieven etc.

Er bestaat een grote kans dat u vooralsnog wordt opgeroepen om op gesprek te komen. Houdt hier dus rekening mee.

Is het mogelijk om een groepsaanvraag in te dienen?

Ja, het is mogelijk om op één aanvraagformulier meerdere reizigers toe te voegen die samen naar China reizen. Doordat veel gegevens slechts eenmaal ingevuld hoeven te worden kan dit veel invulwerk besparen.

Hoe verzend ik mijn paspoort en documenten?

Er zijn een aantal aanlevermethoden , te weten;  zelf afleveren bij ons op kantoor in Hoofddorp, het zelf verzenden ( aangetekend per post dan wel per koerier), het door ons laten ophalen (de volgende dag of in geval van spoed nog de zelfde dag).

Soms kan onze ophaalservice nog de zelfde dag worden ingezet. De mogelijkheid en de kosten hiervan zijn afhankelijk van de ophaallocatie, het tijdstip en de drukte bij onze koeriersdienst. Ook zijn de kosten voor het ophalen voor de volgende dag afhankelijk van de ophaallocatie.

U kunt ons telefonisch benaderen voor de mogelijkheden van onze ophaaldienst.

Hoe krijg ik het paspoort met het visum voor China weer in mijn bezit?

Het weer retour ontvangen van het paspoort met daarin het visum voor China kan op verscheidende manieren. In het aanvraagformulier dat u online invult kunt u aangeven welke optie voor u de voorkeur geniet : het zelf ophalen bij ons op kantoor in Hoofddorp, het zelf ophalen op Schiphol (toeslag: €44.95), verzending per koerier volgende werkdag (toeslag: €39.95), per aangetekende verzending(toeslag: €17.09), verzending per koerier op de dag van toekenning (toeslag op aanvraag)*

*Vraag telefonisch naar de mogelijkheden daar dit niet altijd mogelijk is.

De prijzen zijn per aanvraag en niet per visum. Als er met één aanvraagformulier meerdere visums worden aangevraagd, blijven de verzendkosten gelijk (met een maximum van 4 paspoorten per zending)

Wanneer en hoe moet ik betalen voor het visum voor China

Na het indienen van het online aanvraagformulier dient u de betaling te voldoen. Dit kunt u doen met:  iDeal, Paypal, Bancontact of creditcard. Indien er een toeslag gerekend wordt voor de door u gekozen ophaal- en/of verzendmethode wordt deze direct bij het totaal bedrag opgeteld.

Als u gebruikt van een spoedkoerier op maat (voor het ophalen en/of retourneren) zullen de kosten achteraf worden gefactureerd.

Benodigde documenten en gegevens

Welke gegevens en documenten moet ik aanleveren voor de aanvraag?

Welke gegevens en documenten u moet aanleveren hangt af van uw reisdoel (toeristisch of zakelijk), het aantal benodigde inreizen in China en de door u gewenste geldigheidstermijn van het visum. Na dat u de online aanvraag van het visum voor China heeft ingediend ontvangt u van ons een persoonlijke e-mail met instructies voor het aanleveren van de benodigde documenten voor uw situatie.

Ook kunt u op deze pagina, zelf nagaan welke documenten dat zullen zijn.

Ik heb de Belgische nationaliteit en ik heb geen Burgerservicenummer (BSN). Wat moet ik invullen?

U kunt bij het invulveld op het aanvraagformulier negen keer een nul invoeren (000000000).

Ik heb meerdere voornamen, dien ik ze allemaal in te vullen?

U dient alle voornamen in te vullen zoals deze op uw paspoort of identiteitskaart staan. Heeft u meerdere voornamen, vul deze dan allemaal in.

Waar moet mijn paspoort aan voldoen?

Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd.

Waar uw paspoort aan moet voldoen ligt aan welk type visum u online bij ons aanvraagt, vooral is het belangrijk dat het paspoort nog lang genoeg geldig is.

 • Bij single-entry-visum en 3 maanden geldig: paspoort minimaal nog 6 maanden geldig bij aankomst.
 • Bij double-entry-visum en 3 maanden geldig: paspoort minimaal nog 7 maanden geldig bij eerste aankomst.
 • Bij double-entry-visum en 6 maanden geldig: paspoort minimaal nog 12 maanden geldig bij eerste aankomst.
 • Bij onbeperkt aantal inreizen en 12 maanden geldig: paspoort nog minimaal 18 maanden geldig bij eerste aankomst.

Buiten de geldigheids-eis van het paspoort is het ook vereist dat er nog minimaal 3 tegenover elkaar liggende pagina’s in het paspoort leeg zijn. Het paspoort mag ook niet aangeleverd worden met een hoesje of een omslag.

Woont u in Nederland, maar bezit u een paspoort uitgegeven in een ander land? Dan moet u tevens een Nederlands verblijfsvergunning in uw bezit hebben.

Staat er een O(de letter) of een 0 (het cijfer) in mijn paspoort?

Documentnummers in Nederland bevatten nooit de letter “O”, maar kunnen wel het cijfer “0” bevatten. Ook al lijkt het er dus op dat er een letter O in uw paspoort staat , het zal gaan om het cijfer 0. Ook is het belangrijk te weten dat een documentnummers in Nederland 9 karakter lang zijn.

Belgische documentnummers kunnen wel de letter(s) “O” en/of het cijfer “0”. Belgische documentnummers zijn 8 karakters lang en beginnen altijd met 2 letters gevolgd door 6 cijfers.

Zijn er vereisten aan mijn pasfoto?

De pasfoto dient hardcopy (op papier en niet digitaal),in de afgelopen 3 maanden genomen zijn in het formaat 35x45mm. aangeleverd te worden. De pasfoto dient van hoge kwaliteit en in kleur met een witte achtergrond te zijn. Hoofdbedekking is op de pasfoto alleen toegestaan indien dit uit religieuze overweging is : Het zichtbaar zijn van het gehele gelaat is dan wel een vereiste.

De pasfoto dient los (dus op geen enkele manier aan het aanvraagformulier bevestigd) en vrij te zijn van eventuele lijm/nietjes restanten.

Wat moet er in het reisschema staan?

In het schema moeten alle vluchten staan die u maakt naar, binnen en vanuit China. Ook als u een double of een multiple entry visum aanvraagt moeten alle vluchten al geboekt zijn en in het schema vermeld worden. Hierbij moet u ook de boekingsbevestigingen van alle vluchten aan kunnen leveren.

Moeten er al overnachtingen en travelnauts geboekt zijn alvorens ik het Visum China aanvraag?

Ja, voor China moet u kunnen aantonen het visum echt nodig te hebben, dit doet u door een reisschema in te leveren met bevestigingen van alle vluchten van, naar en evt. binnen China en ook bevestiging van alle hotelovernachtingen van de eerste reis.

Moet er altijd een werkgeversverklaring aangeleverd worden?

Als u bij een organisatie in dienst bent moet u een werkgeversverklaring aanleveren, ook als u niet zakelijk reist, wat er in deze werkgeversverklaring behoort te staan kunt u op deze pagina vinden. Na het invullen van het online formulier ontvangt u ook een voorbeeld per e-mail, deze hoeft alleen ingevuld en ondertekend te worden door uw werkgever

Waar moet ik op letten als ik zakelijk naar China reis?

Welke gegevens en documenten u moet aanleveren hangt af van uw reisdoel (toeristisch of zakelijk), het aantal benodigde inreizen in China en de door u gewenste geldigheidstermijn van het visum. Na dat u de online aanvraag van het visum voor China heeft ingediend ontvangt u van ons een persoonlijke e-mail met instructies voor het aanleveren van de benodigde documenten voor uw situatie.

Ook kunt u op deze pagina, zelf nagaan welke documenten dat zullen zijn.

Hoe kom ik aan het ambassadeformulier?

Nadat u het online aanvraagformulier heeft ingediend en de betaling is voltooid ontvangt u per e-mail het ambassadeformulier. Dit formulier zal door een visumexpert voor u worden ingevuld met de door u, op het online formulier, ingevulde informatie. Het enige wat u nog dient te doen is het ondertekenen van dit formulier en deze samen met de overige documenten (pasfoto,paspoort ect.) bij ons aan te leveren.

Wat is en Hoe regel ik een uitnodigingsbrief?

Om een zakelijkvisum voor China te kunnen verkrijgen dient u een Engelstalige uitnodigingsbrief aan te leveren. Hiervan wordt direct na het indienen van uw online aanvraag een voorbeeld toegestuurd per e-mail.

De uitnodigingsbrief moet ten minste bevatten:

 • Informatie over de reiziger(volledige naam, geslacht en geboortedatum, nationaliteit, functietitel, paspoortnummer, datum uitgifte van paspoort en verloopdatum van het paspoort)
 • Omschrijving van welke bedrijfsactiviteiten
 • Een toelichting van wie de reisverzekering betaald
 • De benodigde geldigheidsduur alsmede het aantal benodigde inreizen
 • Alle in-en uitreisdata met het reisdoel per individuele reis
 • Moet ondertekend zijn en voorzien van de Chinese bedrijfsstempel

Het kan voorkomen dat op basis van de, door u, geleverde informatie naar aanvullende documenten wordt gevraagd. Dit komt vooral voor als de reiziger technisch/specialistisch werk verricht.

In alle gevallen kan Traveldocs u helpen met het verzorgen van een uitnodiging. Zowel toeristisch als zakelijk.

Op mijn uitnodigingsbrief staat geen serienummer. Wat moet ik invullen?

Wanneer uw uitnodigingsbrief geen serienummer heeft kunt u in het invulveld negen keer een nul invullen (000000000).

Moet ik een verklaring van mijn onderwijsinstelling aanleveren?

Indien u geen werkgeversverklaring kunt leveren maar een opleiding volgt als student/scholier dan moet u een verklaring van die onderwijsinstelling aanleveren, ook al is de reis toeristisch en heeft deze niets te maken met de opleiding.

Wat er in deze verklaring behoort te staan kunt u op deze pagina vinden. Na het invullen van het online formulier ontvangt u ook een voorbeeld per e-mail, hierop vindt u precies wat er in deze verklaring behoort te staan.

Welke documenten moet ik Extra aanleveren als ik jonger dan 18 jaar ben?

Alle aanvragers onder de 18 jaar voor een visum China die alleen of met één van de ouders reizen moeten een, in het Engels geschreven, toestemmingsbrief ondertekend door de ouder(s)/voogd en een kopie van het paspoort van de ouder(s)/voogd aanleveren.

Tevens dienen zij een kopie van de geboorteakte aan te leveren.

Wat als ik niet (meer) meer werk

Als u werkloos bent en geen opleiding aan het volgen bent, of met pensioen bent dan moet u kunnen aantonen dat u over voldoende financiële middelen beschikt om uw verblijf in China te kunnen bekostigen (minimaal €100 per persoon per dag), middels een kopie van uw bankafschrift.

Wat als ik ZZP-er of ondernemer ben?

Bent u een zelfstandige ZZP-er of ondernemer dan dient u, behalve een eigen werkgeversverklaring ook een uittreksel van de KvK (Engelstalig, maximaal 1 jaar oud zijn, aan te vragen bij de KvK). Ook moet de meest recente aangifte omzetbelasting worden aangeleverd.

Het wijzigen of annuleren van een aanvraag visum China

Ik heb iets fout ingevuld of aangeleverd, wat te doen?

In dit geval neemt u zo snel mogelijk contact met ons op om aan te geven wat er niet op orde is. Of uw visumaanvraag nog kan worden gecorrigeerd is afhankelijk van de aard van de fout en wat de status van uw aanvraag is.

Kan mijn aanvraag voor het visum China nog geannuleerd worden?

Na het ontvangen van uw paspoort en de overige documenten nemen wij uw aanvraag in behandeling. Vanaf dat moment is het annuleren van de aanvraag niet meer mogelijk. Wilt u uw aanvraag annuleren alvorens u uw paspoort en documenten hebt aangeleverd neem dan contact met ons op telefonisch dan wel per e-mail.

Wat als mijn aanvraag voor het visum China wordt afgekeurd?

Het komt voor dat een aanvraag voor het visum China wordt afgekeurd. Doordat onze specialisten alle aanvragen handmatig controleren op eventuele fouten en onvolledigheden, is de kans hierop zeer gering. Evengoed kan het voorkomen dat er een aanvraag wordt afgekeurd als bijvoorbeeld de overheid van China vermoed dat u een risico vormt voor de veiligheid en/of de openbare orde in China.

Omdat het verplicht is, alvorens het visum aan te vragen, alle vluchten te boeken is het verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten die de kosten van deze boekingen vergoedt indien de aanvraag worden afgekeurd.

Overige vragen over het visum China

Hoe gaan jullie om met persoonlijke gegevens?

Uw gegevens worden door ons alleen gebruikt voor de verwerking van uw visumaanvraag. Daarbij respecteren wij de privacy van elke gebruiker van onze site en zullen wij er zorg voor dragen dat alle persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk zal worden behandeld. Met klem laten wij u weten dat uw gegevens niet worden verkocht dan wel worden gebruikt voor welke andere commerciële doeleinden dan ook.

Mocht u verder nog vragen hebben over uw privacy, bekijk dan ons privacybeleid of neem contact met ons op.

Waar kan ik hulp vinden als het niet lukt?

Probeert u altijd eerst uw vraag op deze pagina te vinden, in bijna alle gevallen vind u hier het antwoord op uw vraag omtrent uw aanvraag over het visum China.

Mocht u onverhoopt geen of onvoldoende antwoord op uw vraag vinden dan helpen wij u uiteraard graag, klikt u hier om contact met ons op te nemen.

Back To Top