Ga naar hoofdinhoud
(0)85-0218180
(0)23–2210004

Veel gestelde vragen
Rusland visum

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op

Algemene informatie

Wat is een visumservice Rusland nou precies?

Als u naar Rusland wilt voor een vakantie-of zakenreis, dient u een regulier visum aan te vragen voor u het land wilt betreden. Het visum betreft een sticker, welke wordt uitgegeven door de Russische overheid en wordt aangebracht in het paspoort. Met dit visum heeft u toestemming om het grondgebied van de Russische Federatie te betreden. Dit visum wordt meestal uitgegeven door de ambassade van de Russische Federatie of het consulaat generaal van de Russische Federatie in Den Haag.

Tijdens de paspoortcontrole in Rusland zal het visum gecontroleerd worden. Indien u met het vliegtuig aankomt, zal de eerst check van het visum waarschijnlijk al op de luchthaven plaatsvinden.

Onze medewerkers gaan professioneel te werk om er zeker van te zijn dat uw visumaanvraag voor Rusland foutloos wordt aangeboden bij het Russische consulaat of ambassade, zodat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Tevens is het invullen van een Rusland visa form vaak een lastig proces. Ook dit kan Traveldocs, indien gewenst, voor u verzorgen.

Ben ik verplicht om een visum Rusland voor te leggen bij aankomst?

Nee. Er geldt een visumvrijstelling bij een overstap, waarbij de reiziger niet langer dan 24 uur in de transitruimte op het vliegveld dient te verblijven. U mag het doorgangsgebied op het vliegveld niet verlaten en u mag niet reizen via de volgende gebieden:

  • Khabarovsk
  • Krasnodar
  • Yuzhno
  • Sakalinsk
  • Vladivostok

Als uw overstap langer duurt, u in één van de niet-visum vrije gebieden aankomt of u bent van plan om het doorgangsgebied op het vliegveld te verlaten, dient wel u een visum aan te vragen.

Heb ik een visum nodig voor Rusland?

Reizigers met de Nederlandse en Belgisch nationaliteit hebben een visum nodig om Rusland in te mogen reizen.

Als enige uitzondering waarbij een visum niet nodig is , is bij een transfer in Rusland , waarbij men de terminal niet verlaat en het verblijf in de terminal niet langer dan 24 uur duurt. Als er overgestapt moet worden naar een andere terminal binnen hetzelfde vliegveld zal er wel een visum aangevraagd moeten worden.

Moeten kinderen ook een visum Rusland aanvragen?

Ja, iedereen die meereist, ongeacht de leeftijd, dient een visum te kunnen voorleggen bij het inreizen van Rusland. Dit betekend dat iedereen daarom ook dient te beschikken over een eigen paspoort (kinderen dus niet bijgeschreven in het paspoort van een ouder/voogd), waar het visum in komt te staan.

Welke soorten visa zijn er te verkrijgen voor Rusland Is er een transit visum Rusland beschikbaar?

Voor Rusland zijn diverse visa te verkrijgen. Het type visum hangt af van uw reisdoel. De meest voorkomende zijn een visum voor toeristische redenen of een visum voor zakendoeleinden. Echter heb je ook een visum voor journalisten, een visum voor humanitaire doeleinden, een werkvisum, een transit visum Rusland (overstap) en een visum op persoonlijke uitnodiging.

Wat is het elektronisch visum Rusland precies?

Sinds 1 november 2019 is het mogelijk om een elektronisch visum voor Rusland aan te vragen. Deze is echter enkel geldig in bepaalde gebieden en onder de volgende voorwaarden:

  • Met het elektronisch visum mag u enkel reizen naar St. Petersburg, Leningrad Oblast en Kalingrad Oblast. Reist u (ook) naar andere steden in Rusland, zoals bijvoorbeeld Moskou? Dan dient u vooraf een regulier visum aan te vragen. Deze kunt u vinden op onze website.
  • De reis mag niet langer zijn dan 8 dagen. Blijft u langer? Ook dan dient u een regulier visum aan te vragen en is het elektronisch visum niet op u van toepassing.
  • Gedurende uw verblijf in Rusland mag u met het elektronisch visum de stadsgrenzen niet verlaten. U moet dus in St. Petersburg, Kalingrad Oblast of Leningrad Oblast verblijven. Gaat u wel de stadsgrenzen over met een elektronisch visum? Dan loopt u het risico om het land uitgezet te worden en een hoge boete hiervoor te krijgen. Daarnaast kan het leiden tot landontzegging en heeft dit gevolgen voor toekomstige visumaanvragen, ook buiten Rusland om.
  • U dient aan te komen en te vertrekken vanaf hetzelfde punt. Komt u bijvoorbeeld aan op het vliegveld in Moskou en stapt u daar over op een vlucht naar St. Petersburg? Ook dan is het e-visum niet geldig.
  • Het elektronisch visum is voorlopig nog niet mogelijk voor reizigers die naar Rusland komen met de auto of trein.

Het doel van uw reis bepaald welk type visum u dient aan te vragen. Als u niet zeker weet welk visum het meest van toepassing is op uw situatie, schroomt u zich dan niet om contact met ons op te nemen! Onze medewerkers kunnen u hierover adviseren.

Hoe lang mag ik blijven in Rusland?

Vraagt u het toeristenvisum aan, om op vakantie te gaan, dan mag u maximaal 30 dagen aaneengesloten in Rusland verblijven. Als u een double-entry of multiple-entry variant aanvraagt (met een totale geldigheidstermijn van 180 dagen) mag ieder individueel verblijf eveneens maximaal 30 aaneengesloten dagen duren.

 

Vraagt u een zakelijk visum aan, dan mag u tot 90 dagen aaneengesloten in Rusland verblijven. Als u het double- of multiple-entry visum met een geldigheidstermijn van 6 of 12 maanden aanvraagt mag u in elke aaneengesloten periode van 180 dagen maximaal 90 dagen in Rusland verblijven.

Meer over dit onderwerp kunt u vinden op de pagina over de geldigheidstermijn van het Rusland visum

Wanneer ik van plan ben de Russische Federatie meerdere keren te bezoeken, dien ik dan telkens weer alle gegevens in te vullen?

Nee, na het verkrijgen van uw eerste visum is het mogelijk om een multiple entry visum aan te vragen, waarmee u meerdere keren het land in- en uit kunt reizen. Hier geldt wel het vereiste dat u een kopie van een oud visum (welke niet ouder is dan 12 maanden) kunt overleggen.

In alle andere gevallen is het mogelijk om een double entry aan te vragen, maar dient u wel door middel van een vluchtbevestiging aan te kunnen tonen wanneer u beiden keren het land zult betreden.

Hoeveel keer mag ik Rusland inreizen met 1 visum?

Voor het aantal inreizen gelden 3 mogelijkheden : zowel het toeristische als het zakelijke visum is te verkrijgen in een single-,double- en een multiple-entry variant. Daarmee kan respectievelijk 1 maal, 2 maal en een onbeperkt aantal keer Rusland in-gereisd worden mits binnen de geldigheidstermijn van het visum en aan alle visumvoorwaarden wordt voldaan.

Kan ik ook een multiple-entry visum aanvragen?

Een multiple entry jaar visum wordt enkel afgegeven als u een oud zakelijk visum van maximaal 12 maanden geleden kunt overleggen. Kunt u dat niet? Dan komt u enkel in aanmerking voor een double entry visum met een geldigheid van 90 dagen. Binnen die 90 dagen dient u Rusland dan twee keer in en uit te reizen. Een jaar visum bevat een verwerkingsduur van minimaal 10 werkdagen. Is uw oude visum ouder dan 12 maanden? Kan kunnen wij deze wellicht laten omzetten in België tegen een tarief van 150 euro, waardoor u wellicht toch in aanmerking kunt komen voor een multiple entry. Neem hiervoor contact met ons op voor de mogelijkheden.

Een multiple entry visum voor Rusland kan ook een 3 jarig visum worden. Hier berekenen wij wel additionele kosten voor van 250 euro per visum.

Moet ik op de exacte datum naar Rusland reizen die ik op mijn aanvraag heb aangegeven?

Nee, dat hoeft niet, Let wel : U mag alleen reizen binnen de geldigheidsdata vermeld op het visum voor Rusland. Als u uw reis heeft gewijzigd en deze niet meer binnen de geldigheid van het visum valt, dient u een nieuw visum aan te vragen.

Wat kost het visum voor Rusland?

De kosten voor het toeristisch visum Rusland bedragen € 111.95 per reiziger. Voor zakelijke reizigers met meerdere inreizen(multiple entry) en variabele geldigheid en spoedaanvraag zijn de kosten €302.44 per reiziger.

Dit is inclusief verwerkingskosten, consulaire kosten ,transactiekosten(bij iDeal/bancontact betaling) en btw. Wilt u gegevens en/of documenten laten ophalen of thuisbezorgen dan betaald u hiervoor aanvullende verzendkosten. Ook kunt u gebruik maken van een spoedprocedure waarbij ook een toeslag berekend zal worden. De hoogte van deze toeslagen is afhankelijk van de gewenste levertijd en visumtype. Informatie over de toeslagen en tarieven kunt u vinden op de pagina kosten van het visum Rusland.

Over het aanvragen van het visum

Mijn visum is aangevraagd maar ik heb geen e-mail ontvangen , wat nu?

Heeft u na het voldoen van de betaling van uw visum , niet binnen een uur een e-mail van ons ontvangen , check dan eerst de map ongewenste post (spambox). Ook daar geen e-mail ontvangen? Neemt u dan contact met ons op, telefonisch dan wel per e-mail, via de contactpagina.

Hoe vraag ik het visum voor Rusland aan?

De procedure voor de aanvraag van het visum voor Rusland begint online. Hiervoor opent u het online aanvraagformulier. Na alle gegevens van de betreffende reiziger(s) ingevuld te hebben kan de aanvraag, zeer eenvoudig, worden betaald. Dat is mogelijk met iDeal, Bancontact, Paypal of met Creditcard. Als de betaling is afgerond ontvangt u ( binnen maximaal 1 uur) een e-mail van ons met  instructies over het aanleveren van de benodigde documenten. Voor het aanleveren van deze documenten kunt u er voor kiezen om ze zelf af te komen geven op ons kantoor, ze te verzenden per aangetekende post of koerier, en tevens kunt u gebruik maken van onze veilige ophaalservice.

Zodra de documenten binnen zijn bij ons in Hoofddorp, zullen wij het pakket grondig nakijken voor u. De gegevens, die wij zelf kunnen, zullen wij waar nodig aanpassen. Indien wij gegevens missen, zullen wij u telefonisch dan wel per mail hierover benaderen.

Zodra het pakket gereed is en conform voorwaarden, zullen wij met de aanvraag naar Den Haag gaan. Bij het indienen van de documenten krijgen wij te horen of er nog gevraagd wordt om aanvullende documenten. Ook dan zullen wij direct contact met u opnemen.

Na toekenning van het visum ontvangt u het paspoort met daarin het visum voor Rusland weer retour van ons. De wijze van retourzending kunt u selecteren in het aanvraagformulier, te weten; Aangetekend per post, per DHL-koerier, persoonlijk afhalen bij ons kantoor of klaar laten leggen op Schiphol.

Hoe ver voor de reis kan/mag ik het visum voor Rusland aanvragen?

De aanvraag van het visum voor Rusland is mogelijk tussen de 90 dagen en ongeveer een week voor het vertrek , dit is afhankelijk van het door u gekozen visumtype. Om er zeker van te zijn dat het visum tijdig wordt toegekend raden wij u aan de aanvraag enkele weken voor het vertrek in te dienen. Op de pagina met levertijden kunt u hierover meer informatie vinden.

Let op: Er kan maximaal 1 geldig visum voor Rusland aanwezig zijn in uw paspoort, als u nog een lopend visum in uw paspoort hebt zitten vervalt de geldigheid van dit oude visum.

Overige voorwaarden van het visum voor Rusland kunt u hier bekijken.

Is er ook een spoedprocedure?

Ja, voor de aanvraag van Russische visums is er een spoedprocedure. De spoedaanvraag voor het toeristen visum duurt, in plaats van de normale 10 werkdagen, 6 werkdagen. De zakelijke spoedaanvraag duurt ,in plaats van de normale 6 of 9 (hangt af van het visumtype), 4 dagen. De kosten van de spoedprocedure bedragen voor het toeristen visum €17.50 en voor zakelijke visums €39.95.

Goed om te weten is dat in geval van spoed dit ook duidelijk dient te staan in de uitnodigingsbrief.

Wilt u meer weten over de kosten en de levertijd van de verschillende spoedprocedures kijk dan op de pagina over de kosten en levertijden.

Is het mogelijk om een groepsaanvraag in te dienen?

Ja, het is mogelijk om op één aanvraagformulier meerdere reizigers toe te voegen die samen naar Rusland reizen. Doordat veel gegevens slechts eenmaal ingevuld hoeven te worden kan dit veel invulwerk besparen.

Wanneer en hoe moet ik betalen?

Na het indienen van het online aanvraagformulier dient u de betaling te voldoen. Dit kunt u doen met:  iDeal, Paypal, Bancontact of creditcard. Indien er een toeslag gerekend wordt voor de door u gekozen ophaal- en/of verzendmethode wordt deze direct bij het totaal bedrag opgeteld.

Als u gebruikt van een spoedkoerier op maat (voor het ophalen en/of retourneren) zullen de kosten achteraf worden gefactureerd.

Kan een bestaand visum Rusland verlengd worden?

Nee, het is niet mogelijk een visum te verlengen. Houdt u er ook rekening mee dat bij iedere nieuwe visumaanvraag voor Rusland een eventuele oude visum voor Rusland per direct ongeldig wordt verklaard. Dus dien pas een nieuwe visumaanvraag in op het moment dat u geen gebruik meer wilt maken van eventueel eerder verstrekte visa.

Benodigde documenten en gegevens

Ik heb de Belgische nationaliteit en ik heb geen Burgerservicenummer (BSN). Wat moet ik invullen?

U kunt bij het invulveld op het aanvraagformulier negen keer een nul invoeren (000000000).

Welke gegevens en documenten moet ik aanleveren voor de aanvraag?

Welke gegevens en documenten u moet aanleveren hangt af van uw reisdoel (toeristisch of zakelijk), het aantal benodigde inreizen in Rusland en de door u gewenste geldigheidstermijn van het visum. Na dat u de online aanvraag van het visum voor Rusland heeft ingediend ontvangt u van ons een persoonlijke e-mail met instructies voor het aanleveren van de benodigde documenten voor uw situatie.

Ook kunt u op deze pagina, zelf nagaan welke documenten dat zullen zijn.

Hoe verzend ik mijn paspoort en documenten?

Er zijn een aantal aanlevermethoden , te weten;  zelf afleveren bij ons op kantoor in Hoofddorp, het zelf verzenden ( aangetekend per post dan wel per koerier), het door ons laten ophalen (de volgende dag of in geval van spoed nog de zelfde dag).

Soms kan onze ophaalservice nog de zelfde dag worden ingezet. De mogelijkheid en de kosten hiervan zijn afhankelijk van de ophaallocatie, het tijdstip en de drukte bij onze koeriersdienst. Ook zijn de kosten voor het ophalen voor de volgende dag afhankelijk van de ophaallocatie.

U kunt ons telefonisch benaderen voor de mogelijkheden van onze ophaaldienst.

Hoe krijg ik het paspoort met het visum voor Rusland weer in mijn bezit?

Het weer retour ontvangen van het paspoort met daarin het visum Rusland kan op verscheidende manieren. In het aanvraagformulier dat u online invult kunt u aangeven welke optie voor u de voorkeur geniet : het zelf ophalen bij ons op kantoor in Hoofddorp, het zelf ophalen op Schiphol (toeslag: €44.95), verzending per koerier volgende werkdag (toeslag: €39.95), per aangetekende verzending(toeslag: €17.09), verzending per koerier op de dag van toekenning (toeslag op aanvraag)*

*Vraag telefonisch naar de mogelijkheden daar dit niet altijd mogelijk is.

De prijzen zijn per aanvraag en niet per visum. Als er met één aanvraagformulier meerdere visums worden aangevraagd, blijven de verzendkosten gelijk (met een maximum van 4 paspoorten per zending)

Waar moet mijn paspoort aan voldoen?

Een noodpaspoort wordt niet geacepteerd.

Het paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na het door u , op het online aanvraagformulier, ingevulde vertrekdatum uit Rusland.

Als er een multiple-entry visum(voor 3 inreizen of meer) wordt aangevraagd, dan wordt bovengenoemde eis aangescherpt en dient het paspoort nog minimaal 12 maanden geldig te zijn bij elke aankomst in Rusland.

Buiten de geldigheids-eis van het paspoort is het ook vereist dat er nog minimaal 2 tegenover elkaar liggende pagina’s in het paspoort leeg zijn. Het paspoort mag ook niet aangeleverd worden met een hoesje of een omslag.

Staat er een O(de letter) of een 0 (het cijfer) in mijn paspoort?

Documentnummers in Nederland bevatten nooit de letter “O”, maar kunnen wel het cijfer “0” bevatten. Ook al lijkt het er dus op dat er een letter O in uw paspoort staat , het zal gaan om het cijfer 0. Ook is het belangrijk te weten dat een documentnummers in Nederland 9 karakter lang zijn.

Belgische documentnummers kunnen wel de letter(s) “O” en/of het cijfer “0”. Belgische documentnummers zijn 8 karakters lang en beginnen altijd met 2 letters gevolgd door 6 cijfers.

Zijn er vereisten aan mijn pasfoto?

De pasfoto dient hardcopy (op papier en niet digitaal),in de afgelopen 3 maanden genomen zijn in het formaat 35x45mm. aangeleverd te worden. De pasfoto dient van hoge kwaliteit en in kleur met een witte achtergrond te zijn. Hoofdbedekking is op de pasfoto alleen toegestaan indien dit uit religieuze overweging is : Het zichtbaar zijn van het gehele gelaat is dan wel een vereiste.

De pasfoto dient los (dus op geen enkele manier aan het aanvraagformulier bevestigd) en vrij te zijn van eventuele lijm/nietjes restanten.

Hoe kom ik aan het ambassadeformulier?

Nadat u het online aanvraagformulier heeft ingediend en de betaling is voltooid ontvangt u per e-mail het ambassadeformulier. Dit formulier zal door een visumexpert voor u worden ingevuld met de door u, op het online formulier, ingevulde informatie. Het enige wat u nog dient te doen is het ondertekenen van dit formulier en deze samen met de overige documenten (pasfoto,paspoort ect.) bij ons aan te leveren.

Wat is en Hoe regel ik een uitnodigingsbrief?

Om een visum voor Rusland te kunnen verkrijgen dient u een uitnodigingsbrief aan te leveren.

Als u via een reisbureau op vakantie naar Rusland gaat kunt u uw uitnodigingsbrief meestal door hun, de touroperator of de accommodatie waar u in Rusland verblijft laten opstellen. Mocht dit niet lukken dan kunnen wij de uitnodigingsbrief voor u verzorgen, hiervoor zullen aanvullende kosten in rekening worden gebracht. Als u gebruik wilt maken van deze dienst hoeft u dit enkel aan te vinken op online aanvraagformulier, verdere verwerking hiervan zal dan automatisch correct verlopen.

Gaat u zakelijk naar Rusland dan kunt u deze uitnodigingsbrief op laten stellen door de organisatie die u bezoekt. Het Russische ministerie van Buitenlandse zaken en de Federal Migration Service kan u deze verstrekken. Goed om te weten is dat in geval van spoed dit ook duidelijk dient te staan in de uitnodigingsbrief.  Lukt het u niet om deze brief tijdig te verkrijgen dan kunt u dit uit laten besteden aan onze visumexperts. De prijs van deze dienst is op aanvraag en afhankelijk van het type visum en de urgentie die vereist is. Neem hierover telefonisch contact met ons op.

In alle gevallen kan Traveldocs u helpen met het verzorgen van een uitnodiging. Zowel toeristisch als zakelijk. Let wel op! Wij kunnen geen uitnodiging voor u verzorgen als u gaat reizen naar:

Dagestan

Tjetjenië

Noord-Ossetië

Ingoestjetië

Een Ruslandverklaring_wat is het en hoe kom ik eraan?

Een Ruslandverklaring wordt verstrekt door uw reisverzekering en is een verklaring waarin staat dat u, tijdens uw verblijf in Rusland, verzekerd bent. Daar er specifieke voorwaarden aan deze verklaring gesteld worden spreekt men ook wel van een Ruslandverklaring. Als u naar deze verklaring vraagt bij uw verzekeraar zal er meestal een standaard document geleverd worden die u kunt gebruiken bij uw visumaanvraag.

Moet er altijd een werkgeversverklaring aangeleverd worden?

Alleen als een zakelijk visum voor Rusland aanvraagt is een werkgeversverklaring nodig. Wat er in deze werkgeversverklaring behoort te staan kunt u op deze pagina vinden. Na het invullen van het online formulier ontvangt u ook een voorbeeld per e-mail, deze hoeft alleen ingevuld en ondertekend te worden door uw werkgever.

Moeten er al overnachtingen en yourway2go geboekt zijn alvorens ik het Visum Rusland aanvraag?

Het vooraf boeken van een accommodatie is alleen nodig als de organisatie die uw uitnodiging verstrekt deze eis stelt. Indien wij de uitnodigingsbrief voor u verstrekken hoeft u geen overnachtingen te boeken alvorens het visum aan te vragen.

Het vooraf boeken van vluchten is alleen noodzakelijk als u een multiple-entry visum Rusland (3 of meer inreizen) aanvraagt. In dit geval moet u een bevestiging van de boekingen aanleveren.

Het wijzigen of annuleren van een aanvraag

Ik heb iets fout ingevuld of aangeleverd,wat te doen?

In dit geval neemt u zo snel mogelijk contact met ons op om aan te geven wat er niet op orde is. Of uw visumaanvraag nog kan worden gecorrigeerd is afhankelijk van de aard van de fout en wat de status van uw aanvraag is.

Kan mijn aanvraag nog geannuleerd worden?

Na het ontvangen van uw paspoort en de overige documenten nemen wij uw aanvraag in behandeling. Vanaf dat moment is het annuleren van de aanvraag niet meer mogelijk. Wilt u uw aanvraag annuleren alvorens u uw paspoort en documenten hebt aangeleverd neem dan contact met ons op telefonisch dan wel per e-mail.

Overige vragen

Hoe gaan jullie om met persoonlijke gegevens?

Uw gegevens worden door ons alleen gebruikt voor de verwerking van uw visumaanvraag. Daarbij respecteren wij de privacy van elke gebruiker van onze site en zullen wij er zorg voor dragen dat alle persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk zal worden behandeld. Met klem laten wij u weten dat uw gegevens niet worden verkocht dan wel worden gebruikt voor welke andere commerciële doeleinden dan ook.

Mocht u verder nog vragen hebben over uw privacy, bekijk dan ons privacybeleid of neem contact met ons op.

Waar kan ik hulp vinden als het niet lukt?

Probeert u altijd eerst uw vraag op deze pagina te vinden, in bijna alle gevallen vind u hier het antwoord op uw vraag omtrent uw aanvraag over het visum Rusland.

Mocht u onverhoopt geen of onvoldoende antwoord op uw vraag vinden dan helpen wij u uiteraard graag, klikt u hier om contact met ons op te nemen.

Back To Top